Маймунски хляб

  • Приготвяне

    2 часа
  • Сложност

    средно
  • Количество

    8 порций

Необичайното име идва от приликата с дървото Баобаб в Африка, любимо на маймуните 🙂 Това е един от най-популярните сладкиши в САЩ но вече присъства в редица популярни кулинарни сайтове. След изпичане маймунският хляб наподобява пъзел, а вкусът комбинира този на козунак и кекс. Приятна закуска!

Продукти

5 чаши брашно

350 мл. прясно мляко

3 супена лъжица бяла захар

1 чаша кафява захар

1 яйце

50 гр. масло

1 супена лъжица мая

1 супена лъжица канела

1/2 чаена лъжица сол

100 гр. стафиди

2 супена лъжица коняк

1 чаша орехи

Приготвяне

1В голяма купа смесваме брашното, солта, бялата захар и маята. Правим кладенче, в което изсипваме млякото и разбитото яйце. Месим до получаване на меко тесто.

2Постявяме тестото в намаслена купа и го покриваме с фолио. Оставяме го на топло да втаса за 40 минути.

3Междувременно ще приготвим соса като загреем маслото и коняка. В него изсипваме стафидите. Сваляме го от огъня и добавяме орехите, канелата и кафявата захар. Разбъркваме добре.

4Слагаме маслото на слаб огън да се разтопи. От готовото тесто оформяме малки топчици, около 30.

5В добре намаслена форма за кекс с дупка нареждаме един слой топчици, като преди това овалваме всяка от тях първо в разтопеното масло и после в соса. Заливаме ги с половината от останалият сос. Върху тях нареждаме още един слой топки, като отново ги овалваме както първите. Отгоре разпределяме останалата част от маслото и соса.

6Покриваме формата за кекс с намаслено фолио и оставяме на топло за около 40 минути.

7Слагаме да се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40 минути.

00:00

0 Коментара

All fields and a star-rating are required to submit a review.