Пастичо на фурна

  • Приготвяне

    1 час
  • Сложност

    средно
  • Количество

    4 порции

Пастичо на фурна е паста типична за североизточна Италия и по-конкретно регион Венето, чиято столица е Венеция. Рецептата е сравнително лесна за приготвяне и пастата се съчетава отлично с чаша червено вино.

Продукти

За пастата

1 глава лук

1 морков

7 скилидки чесън

400 гр. кайма(смес)

200 гр. гъби

50 мл. червено вино

250 гр. паста по избор

Сос Бешамел

50 гр. масло

1/2 литър прясно мляко

2 мл. брашно

1 щипка сол

1 щипка индийско орехче на прах

1 щипка бял пипер

Приготвяне

Сос Бешамел

1Разтапяме маслото на бавен огън. След като го дръпнем от котлона добавяме брашното, като бъркаме непрекъснато. Изсипваме млякото на части, разбърквайки като от време на време го връщаме на котлона. Добавяме солта, белият пипер и индийското орехче. Бъркаме докато се сгъсти и след като заври го сваляме от котлона след не повече от 7 мин.

Паста

1В тенджера със завряла подсолена вода, изсипваме пастата. Пастата се вари на половина на посоченото на пакета време, обикновено около 6-7 мин. Трябва да е съвсем леко сварена, за да не се разкашка при изпичането.

2Измиваме и почистваме гъбите, нарязваме ги на ситно. Задушаваме гъбките в малко масло, докато омекнат и придобият златист загар. Нарязваме на ситно лука, моркова и чесъна. В малко сгорещена мазнина ги задушаваме, след което добавяме каймата. Бъркаме постоянно, за да не се образуват топчета. Добавяме гъбките и около 50 мл. червено вино. Оставяме на слаб огън, докато се сгъсти.

3В тавичка подреждаме пастата, каймата с гъбите и заливаме със соса бешамел. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор около 40 мин. След изпичане по желание поръсваме с настърган пармезан.

00:00

0 Коментара

All fields and a star-rating are required to submit a review.